Låktatjåkko Fjellstation (1228 moh)

Låktatjåkka jernbanestasjon – Låktatjåkko Fjellstation og ned mot Björkliden, så vandringsleden til Kratersjön og ned til Tornehamn Rallarkirkegård. Deretter Rallarveien til Paktajávri og tilbake til bilen ved Låktatjåkka st. På tur; Ivar Kemp Hansen (Team Harstad), Pål Eirik "Pølsa" Pedersen (Team Narvik) og Sture Pettersen (Team Svolvær). Sol og fint vær hele veien. Dette er uten tvil den ultimate sykkelturen som har alt. Sykler du i ett oppover så klarer du det på ca 1,5 time. Det er jevn hard stigning hele veien opp til 1228 moh. Det siste stykket går på steinbunn og det er så bratt at noen plasser er du nødt til å trille sykkelen. Fjellstasjonen har overnattingsplasser og sveriges høyesteliggende bar. Låktavaffelen er et must. Flott utsikt ned mot Torneträsk innsjø langt der nede. Etter at du har spist er det klart for 9 km og 700 høydemeter med flytsti nedover mot Björkliden.
Say no more!


Paktajàvri – Björkliden – Abisko – Kungsleden

En drøy times kjøretur fra Narvik forbi Riksgränsen. Stisykling fra E10 bortenfor rasteplassen ved Paktajàvri. 4,5 mil t/r med god fart. Med på turen var Pølsa m/Harstadmafiaen ved Ivar Kemp Hansen, Steinar Rask og Svein-Are Andreassen + Lofottorsken SykkelSture. Vått og gjørme, men mye moro på fine flytstier. Paktajávri – Björkliden – Abisko er en del av Rallarveien. I tillegg tok vi en halvtimes tur innover Kungsleden.


Inngajávri

Stisykling fra E10 ved Låktatjåkka og nordover til enden av vannet Inngajávri. Mye teknisk stisykling med røtter og stein siden man hele tiden er i bjørkeskog. Også endel plankesykling over myra o.l. Ca 4 km hver vei.
Vel vedt turen, men det er en god del teknisk sykling her. Flott rasteplass oppe ved elvebredden.


Holmvannet, Holmvassbu

E10 mot Bjørnfjell. Et stykke etter Urdalen der veien flater ut ligger en parkeringsplass på venstre side. Jeg kom til høydedraget hvor man ser ned til vannet og Holmvassbua. Endel gåing oppover, mye teknisk sykling, men moro tilbake. Noen plasser er det umulig å sykle, også nedover pga steinur o.l. Det var mye blåbærplukking helt nede i bjørkeskogen. Siste nedkjøringa til Holmvann går ikke an å sykle pga flåg og steinur.


Kuokkel – Vadvetjåkka nasjonalpark

10 km øst for Vassijaure rett ved avkjøringen til Kopparåsen begynner stien inn til Kuokkel. Syklet videre inn i Vadvetjåkka nasjonalpark. Kongesykling på både steinete og teknisk sti til fin flyt. Svak stigning hele veien. På vei inn passeres ingeniørboligen fra 1903 som nå er i privat eie. Det ble utvunnet kopper på starten av 1900-tallet på Kuokkel. Ennå kan man se rester av verktøy, gruvesjakter og boliger. Ca en times sykling t/r til ibgeniørboligen. Men turen kan gjøres mye lengre ved å fortsette langt inn i nasjonalparken. Jeg stoppet et stykke etter boligen, men det var ennå mange km igjen med hardpakket jordsti. Skal utforske denne stien denne sesongen. Stort potensiale.


Låktatjåkka st. – Kärkevagge (Steindalen) – Trollsjön

Sykkelturen starter nede ved en liten parkering på høyre siden av E10 hvor det står et skilt merket M. Parker her og du ser et skilt som viser hvor Rallarveien går. Følg skiltet opp og over jernbanelinja og videre oppover og følg stien til høyre. Du kommer etter noen minutter bort til krysset hvor du ser skiltet til Trollsjön. Det første partiet er veldig steinete og teknisk så det blir mye skyving av sykkelen oppover. Men når du kommer over kneika er det fin hardpakket singletrack innover. Det som er spesielt med Kärkevagge er de store steinene som ligger overalt i alle fasonger etter siste istid. Et fantastisk skue utover dalen. Siste delen opp til Trollsjön er det teknisk sykling oppover med litt skyving. Vel oppe kan du skue utover sveriges klareste innsjø som er 34 meter dyp og hvor du på en solrik dag kan se helt til bunnen. Mange fine fotospots hele veien.


Rallarveien (Abisko – Rombaksbotn)

Rallarveien ble også kalt Materialveien. Den var selve livsnerven i området da jernbanen ble bygd i perioden 1898 til 1902. Det var på den alt av utstyr, proviant og personell ble fraktet på strekningen Katterat i vest til østenden av Torneträsk i øst. Uten tvil er det de 15,5 km på norsk side av grensa som er mest spektakulære og kjent. Langs hele strekningen er det satt ut informasjonsskilt og etablert bålplasser. Hele strekningen fra Abisko til Rombaksbotn er på 56,5 km og kan sykles på en dag. Vi tok toget fra Narvik kl 10:40, men da rekker du ikke båten ut fra Rombaksbotn uten overnatting. Vi syklet opp til Katterat stasjon og toget kl 19:00 derfra og inn til byen. Den perfekte turen for å rekke ferga er å sykle fra Vassijaure stasjon og ned til Rombaksbotn. Da rekker du ferga akkurat. Uansett hvilken lengde du velger på turen så er det et minne for livet.


Gressdalen – Gressvannet

1,5 timers kjøring fra Narvik til parkeringsplassen inne i Vassdalen, Nordkjelda. Første delen går på skogsbilvei helt inn til Storfossen og deretter smal fin jordsti i jevn stigning til over tregrensa. En drøy times sykling å du er inne ved hytta til NOJFF som ligger idyllisk til ved Gressvannet. Fine fiske- og bademuligheter. Fortsetter du langs vannet på venstre side kan du sykle sttien helt til Lapphaugen og komme ned til E6. Den turen tar ca 2 timers. Flott tur med hovedsakelig sykling over tregrensa.


Reinnesfjellet

Kanskje verdens feteste og spektakulære slickrocktur (Moab eat your heart out). En times kjøring fra Narvik og helt inn til Fjellbu og opp anleggsveien på fjellet i Skjomen. Parkering ca 200 meter etter man har kommet opp på fjellet. Herfra er det gåing/sykling ca 45 min oppover til du kommer til granittfjell. Her oppe åpenbarer det seg et ENORMT granittfjellområde med bowles, drops å uendelige muligheter for å leke seg i timesvis. Dette er storebroren til Verdenssvaet i Efjord. Turen over fjellet tar alt fra 2 – 5 timer, alt ettersom hvor mye fotografering og moro man vil ha. Du sykler hele tiden med spektakulær utsikt utover fjorden og Frostisen på venstre side. Høyeste punkt på turen ligger på 804 moh, men du sykler hele tiden på ca 700 moh. Noen plasser vil du finne små basseng som er oppvarmet smeltevann fra vintern. Disse ligger der og venter på svette syklister som vil ta seg en forfriskende dukkert. Fra toppen og ned til Reinneset er det rein utforsykling på granittfjell og jordsti. Siste del er rulling på asfalt ned til golfbanen hvor dere må ha en bil parkert for å kjøre opp på fjellet for å hente den som ble parkert der oppe.


Virakfjellet

5 km sør for Skjomenbrua og ca 20 min kjøring fra Narvik i den første 60-sonen følger du skiltet til gravlunden. Parker oppe ved gravlunden og følg stien inn til høyre. Etter noen hundre meter deler den seg og du tar opp til venstre. Det er jevn stigning hele veien opp til Helligdagsvannet (311). Stien ble ryddet for masse trær og overhalt av ivrige stisykkelentusiaster og har nok aldri vært syklet før. Oppe ved vannet får du en flott utsikt over fjorden og mot Den Sovende Dronnings bakside. Turen ned er skogsti i kongeklasse. Den er 2 km lang med 300 høydemeter, noe som gjør at du slipper å file på bremsene hele tiden. Akkurat passe slakt slik at man kan dra på de fleste plasser hvis man vil. Man kan også velge mellom 4 andre alternativer ned, men disse er foreløpig ikke utforsket av meg.


Verdenssvaet i Efjord

1 times kjøring østover fra Narvik ligger det berømte svaet. Det er lett synlig fra E6 og kan sykles hele veien opp fra parkeringen på høyre side av veien. Er du i god form bruker du ca 45 min opp til toppen ved traverssykling. Sykle ned på baksiden til vannet å ta dæ en dukkert i det tempererte vannet som aldri rekker deg lengre enn til ræva... Fortsett deretter opp på selve godsakene på venstre siden. Det morsomme er å sykle ned en trasé som ligger hittaførr selve svadet, men det krever litt knoting å timing hvis du ikke har vært her før. Hele turen tar alt fra 2 – 4 timer alt etter hvor mye moro man skal ha der oppe. Masse små bowles og drops. Etn miniatyrutgave av Reinnesfjellet. En flott tur med høye fjell og blått hav som kulisser. Kan også kombineres med fiske ved broene i Efjorden rett ved. Å der får man fisk! Anbefales ikke i regnvær da det blir såpeglatt.


Skarbergflåget

En drøy times kjøring sørover til fergeleiet på Skarberget ligger Skarbergflåget. Rett før fergeleiet tar vi av til venstre på gruseveien mot Lysvold og kjører over til svabergene på andre siden av fjellet. Parker her nede og lek dere litt her før dere sykler grusveien tilbake opp til toppen av bakken. På venstre side ser man stien som går oppover mot flåget. Trilling de første 200 meterne ca, deretter sykling på granittfjell hele veien opp til varden. Fant denne turen ved en tilfeldighet, ved at vi var å gikk tur med hunden. Så med engang at det var en perfekt sti for sykling. Etter de første 200 meterne med trilling åpner landskapet seg opp og du får utsikt mot norges nasjonalfjell Stetind og hele fjorden innover mot Hellemobotn. Mot vest kan du se fjellene i Lofoten. Med andre ord en fantastisk utsikt alle veier. Fra toppen og ned får du en lang og variert sykkeltur som for det meste går på hardpakket jordsti, men også en del tekniske steinpartier. Supermorsom sykling hele veien ned. Vel nede er det bare å følge grusveien fra fergeleiet og over til andre siden hvor du har parkert. En tur som varer alt fra 1 til 3 timer, avhengig av leking og fotografering.


Skarstadfjellet

Etter en times kjøring østover mot Efjorden svinger du til høyre i krysset ved Efjordbrua skiltet med Skarstad. Herfra er det ca 15 km utover. I det du kommer til 60-sonen i Skarstad går veien over ei fylling. Parker til venstre på andre siden. Skarstadfjellet ser du nå til høyre for deg. Stien finner du ved utkjørselen på høyre side av veien. Det er ikke mange plasser du kan gå fra havnivå og opp til en topp uten å gå gjennom skog. Lyng og berg med hardpakket jordsti hele veien opp. Turen opp tar ca 1 time.


"Midnight Sun". Reportasje fra Narvik og omegn i englands største sykkelmagasin Mountainbiking UK (PDF-fil)

6 sider med bilder og tekst fra fotograf Grant Robinson og medbrakt syklist Jim Davage. Med på turen var også Tor-Eirik Nystad, Ronny Dahl, Erlend og SykkelSture. Vi tok med engelskmennene først på andre siden av Skarberget for grilling på svabergene i sol og havblikk. – This is the best barbeque ever, sa Grant , opprinnelig fra Canada. Etter grillsession sykler vi grusveien opp og inn på stien opp til Skarbergflåget (se bildegalleriet Skarbergflåget ovenfor). Neste tur kl 01:00 på natten ble lang tur på Verdenssvaet i Efjorden (se bildegalleriet Verdenssvaet i Efjord ovenfor). Mye morsom sykling og lange fotosessions medførte at vi ikkje var tilbake i Narvik før rundt 04:00.


Klikk her for utskrift av siden